HYPNOTHERAPIE

Het is toch te gek voor woorden dat wij onze auto of onze nieuwe cv ketel wél onderhouden en niet onszelf? We staan dagelijks bloot aan emoties en nemen vaak de tijd niet om emoties goed te verwerken…

Het kan hierbij gaan om heel veel verschillende emoties van heel verschillende aard. Soms spelen deze emoties nog steeds en soms worden ze verdrongen. De ene persoon komt gemakkelijker bij zijn of haar gevoel dan de andere. Hypnose werkt met trance. Dit begrip wordt verderop uitgelegd. In trance kom je gemakkelijker bij je gevoel. Na afloop van de sessie verwerk je tijdens je slaap gemakkelijk en onbewust de dingen die spelen. Je behoeft daar niets actiefs voor te doen of te laten!

Eigenlijk weet iedereen vanuit zijn of haar kern wie of wat zij is. Hypnotherapie helpt om bij jezelf te komen. Vandaar af werk je aan jezelf en aan de oplossing voor je probleem. Hoe hypnose wel of niet werkt lees je hier. Over hypnose en hypnotherapie bestaan veel misverstanden. Je krijgt antwoorden op vragen zoals: ‘wat is hypnose?’, ‘waarvoor helpt hypnotherapie?’, ‘wat kan je met hypnotherapie doen?’ De termen cliënt en patiënt zijn afhankelijk van het doelperspectief van de behandelaar en/of de behandelde persoon. Er wordt gewoon de te behandelen persoon bedoeld.

Wat is hypnotherapie?

Eenvoudig gezegd is hypnotherapie ( of in het Engels Hypnotherapy ) een belangrijk regulier therapeutisch middel, waarmee zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid van mensen kan worden bevorderd. Als middel is deze therapievorm minder bekend dan reguliere psychotherapie.

Hypnotherapie maakt gebruik van een toestand van veranderd bewustzijn (trance), waarin de cliënt zichzelf (dus nooit willoos!) heeft gebracht. In deze toestand is diegene die onder hypnose is, sterk op de eigen binnenwereld (de beleving van, met en in zichzelf) gericht. De trancetoestand zorgt ervoor dat de cliënt gevoeliger is voor suggesties van mij als therapeut en minder gevoelig is voor de geluiden en invloeden van buitenaf. Dit komt in feite door een betere en diepere concentratie.

Veranderingen

Tijdens deze sessies spelen zich in de hersenen en in het zenuwstelsel processen af die voor veranderingen kunnen zorgen. Hypnose is geen slaap, maar na hypnose kan men wel door een diepe ontspanning in slaap vallen. Wanneer je in trance bent, merk je bij jezelf dat je gemakkelijker associaties (verbanden) legt die samenhangen met de beleving in jezelf (zoals begrippen en gebeurtenissen). Herinneringen kunnen op deze wijze levendiger naar voren komen. Gevoelens kunnen intenser worden gevoeld. En het kan gebeuren dat je tijdens je trance ‘plotseling’ bewust wordt van voordien onbewust / bewust vergeten problemen (omdat je er toen niet mee kon omgaan, maar er nu wel aan toe bent). Je onderbewuste laat namelijk uit overlevingsoverwegingen en je eigen veiligheid van dat moment namelijk niet eerder toe dat je iets herinnert, dan dat je aan de verwerking ervan toe bent. Daarbij kan het onderbewust ook vaak zelf een oplossing geven voor de problemen. Je zou kinnen zeggen dat dit de belangrijke extra dimensie is die hypnotherapie aan psychotherapie, mentale coaching en psycho-sociale zorg kan geven.

Naast mensen in hypnose brengen, halen we mensen ook juist uit hypnose. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand last heeft van herhalende gedachtenpatronen, piekeren of onverwerkte dingen. Daarbij maakt de hypnotherapeut o.a. gebruik van de Emotoional Freedom Technique ( EFT genaamd), of EMDR, Thought Field Therapy ( TFT ), Bio Energetica (methode Dr Lowen) maar ook de Deep Listening Technique ( zeg maar een soort diep luisteren naar gevoel op een onbewust niveau door middel van het waarnemen van verschillen in (spier) spanning.)  Ook mindfullness technieken, yoga technieken, rouwverwerkingstechnieken en visualisaties kunnen veel gebruikt worden bij hypnotherapie. Tenslotte kunnen ook gesprekken plaatsvinden, maar de gesprekken zijn altijd gericht op actieve verwerking, ontspanning, training en concentratie.

Hypnotherapie is een onderdeel van natuurgeneeskunde en het is een vorm van psycho therapapie. In de natuurgeneeskunde zijn biologische en natuurkundige wetten en principes leidend. In de praktijk wordt zover mogelijk  met heldere methoden die op de oorzaak van de klacht gericht zijn.

Wie kunnen baat hebben bij hypnotherapie?

Het blijft dat heel veel verschillende mensen baat hebben bij hypnotherapie. Hier volgt een aantal cliëntgroepen die wij met succes konden behandelen: hoog sensitieve mensen (hsp) en hoogbegaafde mensen , mensen die moeite hebben met (valse ) autoriteit, mensen die trager zijn dan andere mensen -maar beslist niet dommer – , mensen met ongeduld , gevoelige en kwetsbare mensen ,  mensen die stress (bijvoorbeeld in hun gezin) hebben meegemaakt (overlijden , schieding, enzovoort ), mensen met zelfkritiek , mensen met schuldgevoel, mensen die geen nee kunnen zeggen , mensen die anderen met liefde het naar de zin willen maken maar die steeds weer teleurgesteld worden in de reactie van anderen ,  mensen die zichhulpeloos en kwetsbaar voelen ,  mensen met stemmingen , mensen met keuzestress ,  mensen met angst voor afwijzing ,  mensen die pleasen, mensen met spanningen,  mensen met teveel angsten of met fobische klachten , mensen die overleven in plaats van leven , mensen met energieproblemen , mensen met burnoutklachten. Verder heeft de praktijk specialistische kennis opgedaan m.b.t. prikkelbare darmen , afvallen door een virtuele maagband en mensen die veel onrust in zichzelf voelen. Mensen met prikkelbare darmklachten kunnen ook kijken bij www.prikkelbaredarmen.nl . Wist u dat hypnotherapie sinds de laatste jaren door veel maag-lever-darmartsen, kinderartsen en huisartsen wordt aabevolen als meest effectieve behandelmethode?

De praktijk werkt nauw samen met oa een internist / rheumatoloog, met ostheopaten, met voedingsspecialisten , met gastro entrologen en kinderartsen van oa het Amphia Ziekenhuis.

De praktijk behandelt ook kinderen vanaf een jaar of 8. We kunnen kinderen ook behandelen via de vader of moeder door naar de groep en/of het gezin te kijken hoe we onderling gedrag meer tot rust kunnen brengen. Informeer gerust naar de mogelijkheden!